Siitosmunia, tipuja & nuorikoita

Siitosmunat

Siitosmunia on saatavilla vaihtelevasti alkukeväästä syksyyn. Talvikaudella munia tulee sen verran vähän ja hedelmöittyneisyys heikompaa ettei kerääminen kannata.

Siitosmunat kerätään tilauksesta erikseen ja tiheämmin (eli useasti päivässä) kuin normaalisti, valikoidaan sopivilta emolinnuilta muodoltaan, puhtaudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sopivat ja ovat aina mahdollisimman tuoreita ja säilytetty optimiolosuhteissa. Siksi hinta on korkeampi kuin ruokamunilla, koska kaikki munat eivät kelpaa haudottavaksi. Mieluiten nouto. Kanamme ovat virallisessa salmonellavalvonnassa ja testataan säännöllisesti. Kanoista on myös otettu kahdesti verinäytteet, jotka tutkittu ruokavirastossa ja tuoreimmat tulokset keväältä 2024 ovat: Myco g, myco s , ibv ja ilt kaikki negatiivisia. Myöskään marekia ei ole meillä esiintynyt koskaan, vaikka kasvatamme paljon tipuja myös, eikä mitään muitakaan sairauksia tai oireita ole ollut ja meille on kaikki linnut muualta tulleet vain munista konehaudottuina.

Meidän emoparvien linnut ovat rotutyypillisiä ja hyväkäytöksisiä. Esim. Jättikochinit ovat oikeasti isoja ja pöyhkeänpyöreitä ja rauhallisia mussukoita. Parvissa on myös aina useampia kukkoja samaan aikaan eli myös kukot ovat toimeentulevia ja ehdottomasti kilttejä kaiken kokoisille ja näköisille ihmisille.

Pienten parvi ) *Appenzeller spitzhauben, väri silver spangled, munivat puhtaan valkoisia kanojen kokoon nähden yllättävän isoja munia (50-60g). Pienikokoinen melko vilkas ja hyvin lentävä rotu. Puhdasrotuisina 3,50€/kpl. Yleensä hyvin hedelmöittyneitä aina ja tiput elinvoimaisia. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna otetaan se hinnassa alennuksena huomioon.

 *Araucana englantilainen, väreinä laventeli, musta ja valkoinen. Munivat turkoosinsinisiä/vihertäviä munia. Keskikokoinen utelias ja ketterä rotu. Puhdasrotuisina 3,50€/kpl. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna otetaan se hinnassa alennuksena huomioon.

Huom! Pienten parven rodut elävät suurimman osan vuotta yhdessä. kummankin rodun kukolla on omat kanansa ja polkevat yleensä niitä, joten jälkikasvu voi olla puhdasrotuisia yhdessä asuessakin. Jos kuitenkin olisivat risteytyneet erottaa sen jälkikasvun ulkonäöstä ja jälkikasvun munat kuten araucanalla eli värillisiä. Hinnassa on osan aikaa otettu huomioon tämä risteytymis mahdollisuus ja on silloin 2,50€/kpl.

Jättikochin:

Puhdasrotuisia jättikochineita tai saa myös jätti-sekoituksia. Parvessa on nyt pysyvästi viisi jättikochin kukkoa ja lisäksi maskottina yksi appenzeller poju, mutta se tuskin saa jättejä poljettua... Emoissa puhtaita jättikochineita parisenkymmentä ja niitä on useita värejä, joten isompikin määrä kerääntyy nopeasti. Parvessa on myös muutamia muita kanoja, mutta niiden munat erottuvat ja pystyy valikoimaan pois. Halutessa niitäkin voi kerätä ja tuloksena mm. appe-fave-jätti- sekuleita. Mahdolliset sekoitus tiput omaavat yleensä parran ja ylimääräisiä varpaita. Myös sekarotuiset kasvavat tosi isoiksi, koska emot ovat kookkaita ja pyöreitä ja luonteiltaan ovat myös rauhallisia ja leppoisia. Värivalikoima tipuissa laaja, koska emoparvessakin on monia värejä, mutta myös mm. suht puhtaita mustia, sinisiä, cuckoo, punaisia ja buff columbian värisiä tulee. Munat näillä erisävyisen ruskeita aivan vaaleanpunertavista beigeistä maitosuklaan väriseen ja voi olla pilkkujakin. Munat pääasiassa M-L kokoisia (53-73g) ja keltuainen suhteessa iso. Kun itävyys odotus kohtuullinen, munat 2,50€/kpl koska 100% itävyyttä ei näillä yleensä ole. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna tai se on vieläkin alhaisempi, otetaan se hinnassa alennuksena huomioon. 

Faverolle:

Puhtaita salmon faverolleja. Suvuissa seassa myös mm. valkeaa väriä, joten hiukan variaatiota värin suhteen on. Kookkaita ja rodunomaisia muutoin. Parvessa on vanhempaa Suomessa ollutta kantaa, sekä uudempaa tuontiverta. Munat 3,50€/kpl. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna otetaan se hinnassa alennuksena huomioon.


Ja toki erilaisia saa kokoelma setinkin halutessaan ;) 

Vas. Jättikochin munia, keskellä appenzeller sekä jättikochin munia ja oikealla appenzeller ja jättikochin tipuja. Aikuisista kanoistamme löytyy kuvia ja roduista lisätietoa kana-pääsivulta

Tipuja, nuorikoita

Pikkutipuja saatavilla silloin tällöin, etenkin kevätaikaan, mutta myös joskus muulloinkin. Tipuja aina useampi kerrallaan, kanan alle myös vain pari, mutta erikseen kasvatettavaksi väh. 4 porukoissa.


Voidaan myös haudottaa tilauksesta tipue toiveen mukaan. Tipuja mahdollista saada siitosmunien kuvausten mukaisista roduista. Tilauksesta haudottu tipue sopimushintaan koosta riippuen. Kysy...

Yksittäin ostetut tiput:

Puhdasrotuiset: Appenzeller spitzhauben, araucana tai jättikochin 10€/kpl + lisää iän mukaan 2€ per viikko. Meidän puhdasrotuiset kanat ovat rotutyypillisiä ja pitäsi tulla rodunomaisia ja kokoisia.

Sekulit:  8€/kpl + lisää iän mukaan 2€ per viikko. Sekuleissa aina tiedossa mitkä rodut vanhempina ja sitä myöten mitä ja minkä kokoista odotettavissa on.


Kananuorikoita voi olla saatavilla edellisten rotukuvausten mukaan lähinnä loppukeväällä tai kesällä. Hinta noin 35-45€/kpl rodusta, iästä jne riippuen.

Mahdolliset jo munivat nuoret kanat sitten yksilökohtaisesti. 

Kukkoja löytyy lähes aina ja eri ikäsiä ja jättikochineissa myös yleensä eri sukuisia sekä toisilleen että kananuorikoille eli saa koottua sopivia siitosryhmiäkin. Kukot 15-20€ iän, rodun ja yksilön mukaan...