Siitosmunia, tipuja & nuorikoita

Siitosmunat

Siitosmunia on saatavilla vaihtelevasti alkukeväästä syksyyn. Talvikaudella munia tulee sen verran vähän ja hedelmöittyneisyys heikompaa ettei kerääminen kannata.

Siitosmunat kerätään tilauksesta erikseen ja tiheämmin (eli useasti päivässä) kuin normaalisti, valikoidaan sopivilta emolinnuilta muodoltaan, puhtaudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sopivat ja ovat aina mahdollisimman tuoreita ja säilytetty optimiolosuhteissa. Siksi hinta on korkeampi kuin ruokamunilla, koska kaikki munat eivät kelpaa haudottavaksi. Mieluiten nouto. Salmonellavalvonnassa ja testattu neg., muita tautitestauksia ei toistaiseksi kanoillemme ole tehty, mutta mitään sairauksia tai oireita ei ole ollut ja meille on kaikki linnut muualta tulleet vain munista konehaudottuina.

Meidän emoparvien linnut ovat rotutyypillisiä ja hyväkäytöksisiä. Esim. Jättikochinit ovat oikeasti isoja ja pöyhkeänpyöreitä ja rauhallisia mussukoita. Parvissa on myös aina useampia kukkoja samaan aikaan eli myös kukot ovat toimeentulevia ja ehdottomasti kilttejä kaiken kokoisille ja näköisille ihmisille.

Pienten parvi ) *Appenzeller spitzhauben, väri silver spangled, munivat puhtaan valkoisia kanojen kokoon nähden yllättävän isoja munia (50-60g). Pienikokoinen melko vilkas ja hyvin lentävä rotu. 2,50€/kpl. Yleensä hyvin hedelmöittyneitä aina ja tiput elinvoimaisia. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna otetaan se hinnassa alennuksena huomioon.

 *Araucana englantilainen, väreinä laventeli, musta ja valkoinen. Munivat turkoosinsinisiä/vihertäviä munia. Keskikokoinen utelias ja ketterä rotu. 2,50€/kpl. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna otetaan se hinnassa alennuksena huomioon.

Huom! Pienten parven rodut elävät yhdessä. kummankin rodun kukolla on omat kanansa ja polkevat yleensä niitä, joten jälkikasvu todennäköisimmin puhdasrotuisia. Jos kuitenkin olisivat risteytyneet erottaa sen jälkikasvun ulkonäöstä ja jälkikasvun munat kuten araucanalla eli värillisiä. Hinnassa on otettu huomioon tämä ristetymis mahdollisuus. Jos jossain vaiheessa on takuupuhtaita munia tarjolla ovat ne 3€/kpl 

Isojen parvi) Jättikochin: Hedelmöittyneisyys ja puhdasrotuisuus/sekuli voi vaihdella ajankohdan mukaan.

Nykyään yleensä aina puhdasrotuisia jättikochineita tai saa halutessa myös Faverolle-sekoituksia. Parvessa on nyt pysyvästi viisi jättikochin kukkoa ja lisäksi maskottina yksi appenzeller poju, mutta se tuskin saa jättejä poljettua... Emoissa puhtaita jättikochineita parisenkymmentä ja niitä on useita värejä, joten isompikin määrä kerääntyy nopeasti. Parvessa on myös muutamia muita kanoja (plymouth rock ja sekuleita), mutta niiden munat erottuvat ja pystyy valikoimaan pois. Halutessa niitäkin voi kerätä. Mahdolliset faverolle-jättikochin sekoitus tiput erottaa heti kuoriutumisen jälkeen puhtaista, koska omaavat parran ja ylimääräisiä varpaita. Myös sekarotuiset kasvavat tosi isoiksi, koska molemmat rodut ovat kookkaita ja pyöreitä ja luonteiltaan ovat myös rauhallisia ja leppoisia. Värivalikoima tipuissa laaja, koska emoparvessakin on monia värejä, mutta myös mm. suht puhtaita mustia, sinisiä, punaisia ja buff columbian värisiä tulee. Munat näillä erisävyisen ruskeita aivan vaaleanpunertavista beigeistä maitosuklaan väriseen ja voi olla pilkkujakin. Munat pääasiassa M-L kokoisia (53-73g) ja keltuainen suhteessa iso. Kun itävyys odotus vähintään kohtuullinen, munat 2,50€/kpl. Jos itävyydestä ei ole ostohetkellä varmuutta testattuna tai se on selvästi alhaisempi, otetaan se hinnassa alennuksena huomioon. 

Plymouth Rock sekulit: Kanat plymouth rock ja kukot jättikochin (tai faverolle). Kasvavat melko nopeasti ja isoiksi ja korkeiksi. Etenkin jättikochin sek. kukoista tulee tosi kookkaita ja korkeita (ja lihaksikkaita). Sukupuolet erottaa jo pienenä, kukoista tulee raidallisia kuten rokkikukot ja kanoista mustia. Myös muita sekuleita mahdollisuus kerätä... 2€/kpl. Näiden itävyyttä ei yleensä testata.

Ja toki erilaisia saa kokoelma setinkin halutessaan ;) 

Vas. Jättikochin munia, keskellä appenzeller sekä jättikochin munia ja oikealla appenzeller ja jättikochin tipuja. Aikuisista kanoistamme löytyy kuvia ja roduista lisätietoa kana-pääsivulta

Tipuja, nuorikoita

Pikkutipuja saatavilla silloin tällöin, etenkin kevätaikaan, mutta myös joskus muulloinkin. Tipuja aina useampi kerrallaan, kanan alle myös vain pari, mutta erikseen kasvatettavaksi väh. 4 porukoissa.


Voidaan myös haudottaa tilauksesta tipue toiveen mukaan. Tipuja mahdollista saada siitosmunien kuvausten mukaisista roduista. Tilauksesta haudottu tipue sopimushintaan koosta riippuen. Kysy...

Yksittäin ostetut tiput:

Puhdasrotuiset: Appenzeller spitzhauben, araucana tai jättikochin 10€/kpl + lisää iän mukaan 2€ per viikko. Meidän puhdasrotuiset kanat ovat rotutyypillisiä ja pitäsi tulla rodunomaisia ja kokoisia.

Sekulit: Faverolle+jättikochin tms 8€/kpl + lisää iän mukaan 2€ per viikko. Sekuleissa aina tiedossa mitkä rodut vanhempina ja sitä myöten mitä ja minkä kokoista odotettavissa on.


Kananuorikoita voi olla saatavilla edellisten rotukuvausten mukaan lähinnä loppukeväällä tai kesällä. Puhdasrotuiset noin 35€/kpl tai jo nuorempina erottuvat sekulikananuorikot 25€/kpl.

Mahdolliset jo munivat nuoret kanat sitten yksilökohtaisesti. 

Kukkoja löytyy lähes aina ja eri ikäsiä ja jättikochineissa myös yleensä eri sukuisia sekä toisilleen että kananuorikoille eli saa koottua sopivia siitosryhmiäkin. Kukot 15-20€ iän, rodun ja yksilön mukaan...