Hyötypuutarhan taimia

Tomaattien, paprikoiden, chilien, kurkkujen, kurpitsojen, yrttien ym hyötypuutarhan kasvien taimia

Taimet ovat kaikki omatuotantona "käsityönä" kasvatettuja (EI tehotuotettuja/lannoitettuja, EI kasvunsääteitä, torjunta-aineita ym myrkkyjä...) ja ovat karaistuneet epäsäännölliseen hoitoon ja olosuhteisiin eli erityisen sopivia harrasteviljelijöille ! 

Lajikkeen hinta on nimen perässä, kun kyseessä on normiruukkutaimi. Isommat tms taimet tapauskohtaisesti. Huom. hintoihin voi myös tulla muutoksia


Lajikekuvausten jälkeen on ohjeita ja vinkkejä kasvatukseen...Valitse omat suosikkisi ja hae hyvät taimet ja neuvot samalla kertaa ;)

PS. Kannattaa valita monia erilaisia lajikkeita, monipuolisen sadon saamiseksi ja myös, koska eri lajikkeet viihtyvät vaihtelevissa kesissä eri tavoin...

Kirsikkarunkotomaatit

Gardeners Delight    3,50
-Hyvin voimakas- ja korkeakasvuinen (1,5-2,5m) punainen aikainen kirsikkatomaatti, joka tekee runsaasti hyvänmakuisia keskikokoisia kirsikkatomaatteja.

Yellow Pearshaped    3,50
-Hieman matalampikasvuinen, keltaisia miedonmakuisia ohutkuorisia päärynänmuotoisia pikkutomaatteja tekevä lajike. Sopii hyvin lapsille !

Sungold F1   5,50
-Melko voimakaskasvuinen (1,5-2m) oranssi kirsikkatomaatti, jolla hyvin laadukkaat ja todella makeat mehukkaat hedelmät, "kuin karkkeja". Näihin jää koukkuun...

Chocolate cherry / Black cherry    4,50
- Tummanpunaisia miedohkoja pehmeänmakuisia kirsikkatomaatteja. Melko voimakaskasvuinen.

Normaali- ja isokokoiset runko ym.tomaatit


Tanskan vienti         3,50   
-Vanha perus punainen runkotomaatti,m sopii myös ulkokasvatukseen   

Money Maker    3,50
-Vankkakasvuinen (1,4-2m) melko kookkaita punaisia miedon makuisia monikäyttöisiä melko lihaisia tomaatteja tekevä varma lajike. Sato alkaa hieman myöhemmin, mutta jatkuu pitkälle syksyyn ja tomaatit kypsyvät hyvin sisälle otettuina varsien jo palelluttua. 


Tigerella    3,50
-Hieman matalampi kasvuinen (1,2-1,6m). Tomaatit keskikokoisia mehukkaita ja maukkaita, punaisia, keltaisilla raidoilla. Sato alkaa melko aikaisin ja voidaan kasvattaa myös ulkona.

Golden Queen / Gold Königin   3,50
-Hiukan matalampikasvuinen (1,2-1,5m). Miedohkoja keltaisia melko ohutkuorisia keskikokoisia tomaatteja. Sato alkaa melko aikaisin ja voidaan kasvattaa ulkonakin.

Black Russian / Noire de Crimee   4,50    
-Isohko kasvuinen ja hiukan myöhäisempi satoinen. Tumman punaruskeat, erilaiset, maukkaat ja pehmeänmakuiset isohkot pihvitomaattityyppiset hedelmät

Costoluto Genovese / Fiorentino    4,50
-Melko voimakas ja rotevakasvuinen. Suuria ja maukkaita hyvin lihaisia monilokeroisia pihvitomaatteja. Sato hiukan myöhäisempi, mutta tomaatit mahtavia esim. viipaloituna voileivällä...

Matalakasvuiset pensas- ja amppelitomaatit

Vilma     3,50
-Hyvin matala- ja tiiviskasvuinen ruukkukasvatukseen hyvin sopiva kauniin pensasmainen kasvi, pieniä punaisia kirsikkatomaatteja. Aikaissatoinen ja sopii hyvin ulos ruukussa kasvatettavaksi.

Venus    3,50
- Hyvin matala ja tiiviskasvuinen nätti pensas. Oransseja/keltaisia pieniä tomaatteja matalassa pensaassa. Aikaissatoinen ja hyvän ja miedon makuinen. Sopii hyvin ulos ruukussa kasvatettavaksi. 

Balkonzauber    3,50
-Matalahko (50-90cm) vankka ja melko tiivis pensasmainen kasvutapa. Erikoiset lehdet. Keskikokoisia =lähes normaalin tomaatin kokoisia punaisia monikäyttöisiä tomaatteja     

Bajaja    3,50
- Matala (50-80cm), runsaasti haaroittuva ja hiukan harittava ja sirohko, erityisen kaunis pensas.  Hyvä ruukkuun lämpimään paikkaan, todella runsaasti pieniä maukkaita punaisia tomaatteja Tumbling red    4,50
-Leveä ja voimakkaasti haarova lajike amppelikasvatukseen. Yksikin taimi täyttää koko amppelin. Aikainen ja todella runsas punainen makea ja maukas kirsikkatomaatti-sato. 

Red profusion    4,50
-Voimakkaasti haarova lajike amppelikasvatukseen, hiukan sirompi kuin Tumbling red. Yksikin taimi täyttää koko amppelin. Aikainen ja runsas punainen makea kirsikkatomaatti-sato. 

Munakoiso / ananaskirsikka ym


Black Beauty tms   -ei tällä hetkellä.
-Hyvin tummanpunainen pitkänomainen suuri hedelmä. Kauniit liilat kukat ja koristeellinen suurilehtinen kasvi, johon tuuli tarttuu herkästi < vaatii tuen, vaikka vaikuttaakin vankalta. 

Ananaskirsikka / karviaiskoiso  4,50
-Koristeelliset eksoottiset oranssit hedelmät suojuslehtien sisällä

Paprikat ja chilit

Kaikki alla olevat paprika ja chililajikkeet ovat valikoituneet hyvän maun ja satonsa vuoksi viljelyyni.  Paprikoiden ja chilien hinta 4,00

   
Punainen suippopaprika   
-Punainen pitkänomainen satoisa perus vihannespaprika. 

Punainen peruspaprika   
-Punainen isohko perus vihannespaprika. 

Horizon / oranssi peruspaprika   
-Kypsänä oranssin värinen aavistuksen punaisia miedompi ja aikaisempi satoinen vihannespaprika

Lombardo  (hyvin mieto chili)    
- Pitkä ja kapea, kypsänä punainen, mieto pepperoni-tyyppinen chilipaprika. Sopii hyvin tuoreena syötäväksikin ja monen ruuan mausteeksi tuomatta voimakasta tulisuutta.

Jamaican bell  (hyvin mieto chili)    
- Kellon muotoinen, lyhyt, leveä ja poimuttunut, kypsänä punainen, mieto chilipaprika. Sopii hyvin tuoreena syötäväksikin ja monen ruuan mausteeksi tuomatta voimakasta tulisuutta.

"Punainen pitkä mieto"  (mieto chili)    
- Pitkä paksuseinämäinen, kypsänä tummanpunainen, miedohko chilipaprika, jossa kuitenkin jo hiukan potkua.  Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet ja kypsyysaste voimakkaasti !

"Keltainen pitkä"  (miedohko / vahva chili)    
- Pitkänomainen, kypsänä keltainen, miedohko tai melko vahvahko chili (kahta eri vahvuus tyyppiä), jossa välillä reilustikin tulisuutta ja makua.

Jalapeno   (vahva chili)    

-Pitkänomainen, lyhyehkö, paksuseinämäinen ja tukeva, kypsänä tummanpunainen jo voimakkaan makuinen chili. Voi käyttää vihreänä tai antaa kypsyä punaiseksi.  Mitä kypsempi ja punaisempi, sitä tulisempi, mutta jo vihreänä löytyy makua     

    
"Punainen pitkä tulinen"   ( vahva chili)    
-Pitkä, kypsänä punainen vahvahko chili, jossa jo on tulisuutta reilusti


Cayenne long   ( hyvin vahva chili)    
-Pitkänomainen, kapea, kypsänä punainen voimakkaan makuinen chili. Voi käyttää vihreänä, mietona tai antaa kypsyä punaiseksi. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet ja kypsyysaste voimakkaasti ! Mitä kypsempi ja tummemman punainen sitä tulisempi ;) Ohut lihainen, helppo kuivata mausteeksi.

Tobaco treasure   ( vahva chili)    
-lyhyehkä, ohutseinämäinen lieriömäinen, kellanoranssi melko voimakkaan tulinen ja sitrusarominen habanero tyyppinen chili

Habanero oranssi   ( erittäin vahva chili)    
-lyhyehkä, ohutseinämäinen lieriömäinen, oranssi voimakkaan tulinen chili

Kasvihuonekurkut (partenokarppiset)

Partenokarppinen lajike tekee pelkkiä emikukkia ja kurkkuja ilman pölytystä eli on samaa laatua kuin kauppalajikkeetkin, joskin itse, ilman tehokasvatusta on usein maukkaampi ;) P artenokarppisia kurkkuja ei kannata kasvattaa tavallisten hedekukallisten kurkkujen kanssa yhdessä, koska muutoin pölyttyvät ja ominaisuudet kärsivät !

Tajo / Amazone  F1    4,50
- Pitkä, laadukas runsassatoinen ammattilaisten lajike, joka sopii mainiosti kausikasvihuoneisiinkin.  

Kurkut kasvihuoneeseen, lavaan, sekä avomaalle

Nämä ovat "vanhanajan" tyyppisiä, / harrastaja lajikkeita eli tekevät myös hedekukkia ja kurkuissa on vaihtelevasti siemeniä sisällä. Melko vaatimattomia olosuhteiden suhteen ja eri lajikkeita voidaan kasvattaa sekaisin. Sopivat myös avomaalle lämpimään paikkaan.

Tasty Green   9-10cm ruukussa =2,50
- Pitkänomainen kasvihuoneeseen, lavaan tai seinustalle tms lämpimään paikkaan sopiva pitkäkurkku, joka muistuttaa oikeita kasvihuonelajikkeita. Sopii tuorekäyttöön.


Konsa    3,50
- "Salaattikurkku", avomaan- ja kasvihuonekurkun välimuoto. Kurkut yleensä sileitä, maukkaita ja hyvänmakuisia, oivia tuorekäyttöön (pölyttyminen tai kasvuolosuhteiden vaihtelu voi aiheuttaa vaihtelua kurkkuihinkin)

Patio Snacker  -Patiokurkku   3,50
- Ruukku/amppelikasvatukseen mainiosti sopiva lajike. Hyvin tiivis ja kauniskasvuinen. Tuottaa jatkuvasti paljon pieniä (n.20cm) ja maukkaita kurkkuja, hyviä tuorekäyttöön


Avomaan kurkku


Beth alpha  /  Delikatess  tms...   8cm ruukussa =1,50
- Perinteisiä monikäyttöisiä, hyvänmakuisia avomaankurkkuja, jotka sopivat lajikkeesta riippuen sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Yleensä saatavana kahta eri tyyppistä lajiketta: Beth Alpha, sileä, ohutkuorinen kookas tuorekäyttöön hyvin sopiva, todella suosittu ja tykätty, sekä Delikatess, perinteisen tyyppinen paksukuorinen suola- ja säilökurkuksi paremmin sopiva.  

Kurpitsat


Diamant    2,50
- Hieno vihreä kesäkurpitsa. Monikäyttöinen ja satoisa, sekä tuoreena että kypsänä ja hedelmät käyttökelpoisia vielä suuremmaksi kasvaneinakin. Vinkki: Paista liian suureksi kasvanut hedelmä paksuina viipaleina pannulla ja mausta pinta oman maun mukaan esim. yrttisuolalla tai vetele lastuiksi/raasteeksi ja käytä kastikkeiden tai keittojen liemen pohjana.

Soleil    2,50
- Keltainen kesäkurpitsa. Hiukan kovempi kuorinen, miedonmakuinen ja sopii parhaiten kypsänä käytettäväksi ruuanlaitossa, hilloissa jne. 

Halloween kurpitsa (esim. Tom fox )    3,50    
- Suurehko pyöreä oranssi monikäyttöinen talvikurpitsa, sopii erinomaisesti mm. halloween koristeisiin ja sisältö pikkelsiin, piirakoihin ym

Jättikurpitsa (esim. jättiläismeloni )    3,50    
- Suuri litteänpyöreä monikäyttöinen talvikurpitsa, sopii keittoihin, pikkelsiin ym

Butternut  myskikurpitsa   4,50    
-Erilainen päärynänmuotoinen, miedon pähkinäisen makuinen talvikurpitsa esim keittoihin. Hidaskasvuinen aluksi.

Spagettikurpitsa   4,50
- Herkullinen ! Tähän jää koukkuun... Vihannesspagetti eli hedelmä keitetään suolavedessä tai paistetaan uunissa ja sisus kaavitaan spagetin tavoin syötäväksi.  - "Vinkki": kypsennä puolitettu hedelmä sopivassa kulhossa mikrossa, kaavi sisustaa alkuun ja lisää kastiketta/höystettä sekaan ja herkuttele suoraan kuorestansa :)

Yrttejä...

Alla lueteltuja lajeja ei välttämättä ole kaikkia aina saatavana.

BASILIKA tavallinen
-1-vuotinen, monikäyttöinen, suurilehtinen ja mausteinen. kasvaa parhaiten lämpimässä paikassa, erittäin kylmänarka. Valikoimassa sekä tavallinen vihreä, että hiukan vähemmän mausteinen punainen

BASILIKA Minette / Bascuro
-1-vuotinen, monikäyttöinen, mausteinen, pienilehtinen ja pensahtava kasvuinen, kasvaa parhaiten lämpimässä paikassa, kylmänarka, muttei aivan yhtä herkkä kuin suurilehtinen.

BASILIKA Sitruuna
-1-vuotinen, monikäyttöinen, sitruunainen ja mausteinen, kasvaa parhaiten lämpimässä paikassa, kylmänarka

BASILIKA Thai
-1-vuotinen, monikäyttöinen, mausteinen ja vahva, kasvaa parhaiten lämpimässä paikassa, kylmänarka

IISOPPI
-Monivuotinen, kukkii kauniisti sinsin kukin ja houkuttelee perhosia

KIRVELI
-1-v. nopeakasvuinen, monikäyttöinen, miedohkon makuinen,

KORIANTERI
-1-v. omalaatuisen makuinen, mm.itämaisiin ruokiin

KYNTELI
-1-v. nopeakasvuinen, monikäyttöinen, miedohkon pippurin makuinen,

LAVENTELI
-Monivuotinen hidaskasvuinen, talvehtiminen epävarmaa, hyvä tuoksu ja kaunis hopeinen lehdistö ja sininen kukinta houkuttelee perhosia

LIPSTIKKA eli LIPERI
-Monivuotinen, vanha tuttu keittojen ja patojen liemimauste

MEIRAMI
-1-v. monikäyttöinen, miedohko

MINTTU Viherminttu
-Monivuotinen, voi käyttää myös juomiin ja teeksi

MINTTU, PIPARMINTTU    -Monivuotinen, vahva ja raikas

MINTTU, SUKLAAMINTTU - Monivuotinen, todella herkullinen jopa tuoreena syötynä, sekä jälkiruokiin, juomiin...


MÄKIMEIRAMI / OREGANO
-Monivuotinen, hyvin vanhaa Suomalaista kantaa, vahvanmakuinen pizzojen yms mauste ja on myös kaunis punakukintoinen koristekasvi, joka houkuttelee perhosia


PERSILJA
-1-2-vuotinen tuttu perusmauste. Sekä sammalpoimuista, että sileälehtistä, Maku mol. sama.

RAKUUNA, Venäläinen
-Monivuotinen, hienon makuinen ja monikäyttöinen

ROSMARIINI
-Monivuotinen, mutta ei talvehdi yleensä ulkona, hidaskasvuinen

RUOHOSIPULI / RUOHOLAUKKA
-Monivuotinen, tuttu mieto sipulikasvi

SALVIA
-1-v. , suuret harmaat lehdet

SITRUUNAMELISSA
-Monivuotinen, mutta talvehtiminen välillä epävarmaa, sopii hyvin mm. juomiin ja muihin joihin halutaan sitruunaista aromia

TILLI
-1-vuotinen, tuttu ja monikäyttöinen, perinteinen uusien perunoiden ja kalan mausteena

TIMJAMI
- 1 tai monivuotinen, voimakasarominen ja monikäyttöinen

YRTTISELLERI
- sellerin makuinen lehtiyrtti,

Muita hyötytarhan kasveja...

KAALIT:

Lehtikaali

Palmukaali

Parsakaali

Kukkakaali

Ruusukaali

KRASSI, Köynnös-

MAA-ARTISOKKA - Helianthus tuberosus
-Vanha hieno "juures", käytetään maanalaisia mukuloita, mutta kasvikin on komea...

PINAATTI, Lamo- eli Uudenseelannin pinaatti

PIPARJUURI - Armoracia rusticana
-Voikukkamaisia juuria käytetään maustevihanneksena. Varma ja nopeakasvuinen.

PURJO

RAPARPERI
-Vanhaa, punaruotista, hyvin suureksi kasvavaa ja vahvanmakuista kantaa (kuvassa)

VIINISUOLAHEINÄ / PUNAHIERAKKA
-monivuotinen nopeakasvuinen, monikäyttöinen, miedon makuinen esim. salaatin joukkoon,

VALKOSIPULI                                                                                                                  -Lähiseudulla jo pidempään viljeltyä hyvin menestyvää ns. talvivalkosipulia

*** OHJEITA JA VINKKEJÄ KASVATUKSEEN ...


TOMAATIT

Voimakaskasvuiset runko-kirsikkatomaatit; esim. Sweet, Gardeners delight

Lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka esim. kasvihuone tai lämmin seinusta. Kasvavat hyvin korkeiksi 150-250 cm ja vaativat kunnon tuennan, suurin osa varkaista eli sivuversoista poistetaan, mutta joitakin vahvoja haaroja voi jättää. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi, jolloin tekevät valtavasti maukkaita pikkutomaatteja.
 

Matalahkot runkotomaatit; esim. Tigerella, Golden Sunrise

Lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka esim. kasvihuone tai lämmin seinusta. Ovat melko vankkarunkoisia eivätkä kasva kovin korkeiksi 100-150 cm, mutta vaativat silti kunnon tuen. Koska eivät kasva kovin korkeiksi, sopivat mainiosti myös isoihin ruukkuihin. Suurin osa varkaista eli sivuversoista poistetaan, mutta joitakin vahvoja haaroja voi jättää kasvamaan. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi ja runsaan sadon saamiseksi.
 

Osa runkotomaateista asettuu ominaisuuksien puolesta edellisten lähelle ja niihin voi soveltaa yllä kerrottuja ohjeita kasvun ja tilanteen mukaan.


Pensasmaiset tomaatit; esim. Bajaja, Balkonzauber

Sopivia kasvatettaviksi ruukuissa tai astioissa, kunhan kasvupaikka on aurinkoinen ja lämmin. Ovat pystykasvuisia, mutta jäävät mataliksi 50-90cm, kannattaa sitoa tukeen. Sivuversoja ei pääsääntöisesti poisteta, mutta heikkoja tai väärään suuntaan kasvavia haaroja voi typistää. Vanhentuvia lehtiä kannattaa poistaa, jotta valo pääsee paremmin kasvustoon ja tomaatit kypsyvät tasaisemmin. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi ja runsaan sadon saamiseksi. Tomaattien koko vaihtelee lajikkeesta riippuen pienistä kirsikkatomaattityyppisistä keskikokoisiin. Kokonaissadoltaan jäävät yleensä runkotomaatteja vaatimattomammiksi pienemmän kasvin koon vuoksi.


Amppelitomaatit; esim. Tumbling red

Varret rentoja ja haarautuvat runsaasti, paras kasvupaikka korkealle sijoitetussa ruukussa tai amppelissa jossa versot saavat riippua vapaasti. Kasvupaikan on oltava kuitenkin aurinkoinen ja lämmin. Pitkiä tai heikkoja versoja voi typistää haarautumisen edistämiseksi. Vanhentuvia tai muuten varjostavia lehtiä kannattaa poistaa kasvuston yltä. Muista täristellä kukkimisvaiheessa useasti pölytyksen ja runsaan sadon varmistamiseksi. Tomaatit kooltaan pienehköjä kirsikkatomaattityyppisiä. Satomäärä kokoonsa nähden runsas.


ANANASKIRSIKKA eli KARVIAISKOISO

Kasvatetaan samaan tapaan kuin runkotomaatteja. Hedelmä muodostuvat lehtikuoren sisään ja ovat kypsiä kun suojuslehdet kellastuvat. Kasvi on oikeastaan monivuotinen, mutta talvetus on vaikeaa kasvin suuren koon vuoksi.

PAPRIKAT ja CHILIT

Paprikat jäävät tomaatteja huomattavasti matalammiksi, ne kasvavat n. 40-70cm korkeiksi ja sopivat mainiosti ruukkukasvatukseen tai kasvihuoneeseen harvakseen istutettujen tomaattien väleihin. Ne eivät pidä kovasta paahteesta, mutta tarvitsevat runsaasti lämpöä. Sivuhaaroja voi poistaa jos niitä tulee runsaasti. Paprikat voi poimia vihreinä, jolloin kokonaissatoa tulee enemmän tai antaa niiden kypsyä kokonaan, jolloin maku on maukkaimmillaan. Hyvä kompromissi on poimia paprikat kun ne ovat värittyneet puoliksi ja kypsyttää loppuun vihreä puoli ylöspäin, tällöin kasvin kaikki voimat eivät mene sadon kypsytykseen ja se jaksaa tehdä määrällisesti enemmän satoa. Lajikkeesta riippuen paprikat ovat kypsinä punaisia tai keltaisia, pyöreähköjä tai pitkulaisia ja maultaan mietoja tai vahvoja. Vihannespaprikat ovat miedon makuisia ”tavallisia” paprikoita ja maustepaprikat eriasteisen tulisia ”chilejä”. Paprika-kasvin voi myös talvettaa esim. ikkunalla, mutta se repsahtaa helposti jos lämpöä on liikaa ja valoa liian vähän.


MUNAKOISO

Paprikan tyyppinen kasvi. Kasvatetaan samaan tapaan kuin tomaatteja tai paprikoita.


KURKUT

Kasvihuonekurkut

Kasvihuonekurkuista osa on partenokarppisia eli ne tekevät vain emikukkia ja tuottavat satoa ilman pölytystä. Niitä ei pidä kasvattaa yhdessä tavallisten hedekukkia tuottavien lajikkeiden kanssa sadon laadun vuoksi. "Harrastelija" lajikkeet tekevät myös hedekukkia ja ne ovat yleensä olosuhteiden ym suhteen vaatimattomampia kuin "ammatti"lajikkeet. Kaikki kurkut vaativat runsaasti lämpöä, kosteutta ja ravinteita, mutta ne eivät pidä kokopäiväisestä suorasta auringon paahteesta. Kasvien varret ovat hyvin rennot ja ne napsahtavat helposti poikki ja ovat myös herkkiä mädäntymään. Vanhentuvia ja kellastuvia lehtiä kannattaa poistaa. Hyvin viihtyessään yksikin kasvi voi tuottaa runsaasti satoa.

Avomaankurkut

Avomaallekin sopivat ovat yleensä hede ja emikukkia tuottavia lajikkeita. Kurkut vaativat avomaallakin hyvin lämpimän kasvupaikan ja suositeltavaa on kasvattaa niitä matalassa harjupenkissä tai lämpölavassa. Sadon laatu ja määrä vaihtelee suuresti lajikkeen ja kasvuolosuhteiden mukaan, osa tuottaa pitkiä tai lyhyempiä tuorekäyttöön sopivia kurkkuja ja osa säilöttäväksi sopivia pikkukurkkuja, jotka korjataan pieninä.


MELONIT

Kasvatetaan samaan tapaan kuin kurkkujakin, mutta vaativat pidemmän kasvuajan ja runsaasti lämpöä, kosteutta ja ravinteita. Viileinä kesinä sadon saanti on epävarmaa. 

KURPITSAT 
Kasvatetaan avomaan kurkkujen tapaan, mutta vaativat enemmän tilaa ja runsaasti ravinteita. Erinomaisia esim. kompostin päälle.